Acum 4 ani și jumătate, am ales să mă înscriu la un curs de tango. Am participat la puține ore, dar suficiente pentru a observa câteva elemente esențiale ale acestui dans:
- Conexiunea creată între parteneri care nu se mai întâlniseră înainte;
- Cei doi parteneri își oglindeau pașii, emoțiile;
- Persoana cu rol de conducător al dansului se preocupa să asigure un spațiu potrivit pentru ca partenera / partenerul să răspundă cu încredere;
- Exista un balans echilibrat și creativ între cei doi parteneri;
- Se ajungea, prin practică, la o stare de flow, de prezență, între cei doi parteneri.
Am regăsit aceste elemente, cu surprindere și bucurie, în cadrul primului modul de PURE Brief Coaching. Descoperirea aceasta s-a produs tot prin practică, bineînțeles, la fel cum, acum mai bine de 4 ani, se produsese în cazul tangoului.
Încă de la primul pas / prima întrebare adresată clientului setezi cadrul în care cei doi parteneri vor ‚dansa’ pe durata sesiunii de coaching. Celelalte întrebări vor veni dinspre coach, cu multă atenție la modul în care coachee-ul simte și alege să răspundă. Totul se petrece ca un balans între cei doi. Contactul vizual susținut, oglindirea ajută și in coaching la fel ca în tango.
Cu cât gradul de conectare dintre cele două persoane crește, cu atât mai repede clientul identifică soluția de care are nevoie.
Pentru a deprinde, cât mai temeinic, secretele coaching-ului - similar tehnicii tangoului – practica face diferența! Așa că eu abia aștept modulul 2 al cursului, iar până atunci (8 – 10 Mai), îmi avertizez, deja, prietenii că s-ar putea să îi invit la ... un tango :)!