"Cum să-ți explic ce este muzica, dacă nu-ți este de-ajuns că o auzi, dacă nu ești pregătit să te lași copleșit de ea?" Antoine de Saint-Exupery
Depănând firul amintirilor din copilărie, știu că dragostea față de muzică o moștenesc de la mama. Deși, viața i-a adus multe greutăți, mama cântă de când o știu! Dacă ar fi provenit dintr-o familie înstărită, ar fi avut resursele necesare construirii unei cariere muzicale și ar fi bucurat cu vocea ei și alți oameni. Sunt covinsă de asta!
Nu voi uita vreodată cum îmi cânta ori de câte ori mă așezam lângă ea în timp ce călca rufe. Cred că aveam vreo 4 - 5 anișori pe atunci. A reușit, astfel, să-mi transmită dragostea pentru muzica de calitate.
O astfel de muzică este promovată de echipa Lanto Communication care din decembrie 2011 a organizat peste 100 de concerte, aducând pe scenă nume mari ale muzicii clasice mondiale, precum Elisabeth Leonskaja, Elena Bashkirova Barenboim, Peter Sadlo, Alexandru Tomescu, Cristoph Sietzen, Emmanuel Sejourne, Bogdan Băcanu, Emiko Uchiyama, Vladi Petrov, Liviu Prunaru, Valentina Sviatlovskaia, Marin Cazacu, Ștefan Cazacu, Gabriel Croitoru, Maruxa Llorente, Florin Niculescu, Mihaela Ursuleasa (https://lanto.ro/artisti/).
Am avut ocazia să testez profesionalismul echipe Lanto, acum trei ani când am participat la evenimentul IARNA MAGICĂ, în cadrul de poveste oferit de clădirea Ateneului Român (pe care o iubesc!).
Pe atunci nu aveam cum să știu că într-o vară, cea a acestui an, voi fi invitată să mă bucur de încă o seară cu muzicalitate specială, de această dată în calitate de blogger acreditat al Festivalului internațional VARĂ MAGICĂ.
Început pe 10 iulie, anul acesta evenimentul este dedicat împlinirii a 560 de ani de atestare documentară a orașului București și a 360 de ani de când acesta a devenit capitală a Țării Românești, desfășurându-se sub egida “București 560”. Spectacolele au loc în fiecare săptămână, miercurea și joia, urmând să se încheie pe 21 august.
În seara de 11 iulie, celebrul violonist român Alexandru Tomescu și unul dintre cei mai buni interpreți la bandoneon din lume, argentinianul Omar Massa, m-au emoționat (printre altele) cu Balada lui Ciprian Porumbescu, Meditația lui Jules Massenet și inegalabilele Libertango și Oblivion a lui Astor Piazzolla!
Pe 15 august, seara pe la 19:30, aveam să asist (de data aceasta ca blogger invitat) la un regal cu tema “Anotimpurile – De la Vivaldi la Piazzola“, transpus pe scena Ateneului Român de orchestra Kamerata Kronstadt (https://lanto.ro/speaker/kamerata-kronstadt/), sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu și violonista de origine germană Rebekka Hartmann (https://lanto.ro/speaker/rebekka-hartman/) și a ei vioară Stradivarius.
M-am bucurat să observ în audiență și copii; iar un fapt inedit - datorită numărului mare de cereri de bilete, organizatorii au avut ideea de a suplimenta capacitatea sălii istorice a Ateneului cu scaune așezate chiar pe scenă, în spatele orchestrei!
Mai mult, pentru a contribui la propagarea binelui, organizatorii au ales să sprijine inițiativa temerarelor Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu.
Dacă aceste câteva rânduri v-au trezit curiozitatea de a simți o astfel de experiență muzicală, puteți merge la seara de închidere a Festivalului (https://lanto.ro/bilete-vara-magica-2019/) sau în decembrie la IARNA MAGICĂ.
Muzica este timp sonor. (Emil Cioran)