Am văzut-o, prima dată, în anul 2015, în piesa Oscar și Tanti Roz . Nu știam pe atunci că urma să o reîntâlnesc și să fiu fermecată de jocul (joaca ei).
Pe 14 februarie 2020, "acolo unde iubirea este concretă și palpabilă, neașteptată și neobișnuit de frumoasă, acolo unde obișnuința nu va trece niciodată drept o întâlnire majoră" (Oxygen), am revăzut-o pe Antoaneta Cojocaru.
Iar acum câteva zile, am rugat-o să ne povestească despre ea prin jocul întrebărilor. Iată-le:
1. Care sunt momentele importante din viața ta la care te-ai opri ca să spui cine ești?
Momentele cheie au început devreme la mine .
Primul a fost la 10 ani cred, când am intrat la Liceul de Artă din Constanța, la Secția Coregrafie. Legătura cu mișcarea, cu libertatea, cu disciplina și frumosul pe care le conține, nu s-a șters din mine niciodată, chiar dacă, ca urmare a mai multor accidente, nu am putut urma o carieră de balerină.
Apoi a fost întâlnirea cu domnul Cojar, profesorul meu de arta actorului de la U.N.A.T.C., unde am intrat prima, din prima. A fost prima întalnire cu un maestru de fapt, care mi-a sădit o scară de valori, de la care am încercat să nu mă abat niciodată în carieră.
Apoi, a fost întâlnirea cu Alexandru Darie și cu Teatrul Bulandra, care mi-a dat foarte multă încredere, mi-a împlinit vise și m-a învățat că se poate orice, dacă vrei, chiar în momente imposibile sau neprielnice. Și acum sunt conștientă că trăiesc un moment cheie, pe care chiar dacă nu îl deslușesc clar, știu că va duce mai departe. Simt asta !
2. Ce te-a determinat să ajungi unde ești acum?
Întâlnirile cu oameni “bogați”, cu oameni frumoși, de la care am avut ce învăța, întâlnirile mai puțin fericite, care m-au făcut să aleg cine vreau să fiu, curiozitatea și contextele pe care le-am căutat sau inventat, cred.
3. Cum îți „hrănești” creativitatea?
Prin oameni. Și, în situații-limită. Apoi, încerc să fiu atentă și deschisă la ceea ce trăiesc și să nu mă agăț de nimic. Încerc să recunosc mișcarea din viață și să merg cu ea. Și îmi place mult să fiu conectată la tot ce are legatură cu arta. Îmi face bine, îmi trezește dorința de a încerca lucruri noi. În general, fug de tot ce nu are viață, de ce nu are suflet.
4. Ai vreun rol preferat?
Întotdeauna, cel mai tare iubesc personajele pe care le interpretez în prezent. Și cele mai dificile. Nu am roluri pe care să le aștept și fără de care nu aș putea. Iar dacă îmi doresc un personaj anume, caut să îl și interpretez, nu doar să visez la el .
5. De unde îți iei energia?
Din dorința, din nevoia de. Am avut momente când aveam spatele înțepenit și când începea spectacolul (Oxygen) pur și simplu îmi trecea în scenă și puteam dansa tot ce aveam. Sau am jucat două spectacole de mișcare consecutive la Bulandra, cu ambii genunchi accidentați grav și miraculos, nu mi s-a întâmplat nimic în scena. Sau am jucat o premieră proaspăt cusută la o mână. Scena îmi dă multă energie mie. Cred că e darul ei. Și ... publicul!
6. Lângă ce actriță / actor internațional ți-ar plăcea să joci?
Sunt atâția actori români foarte buni, încât nu bat mai departe. Nu m-am gândit niciodată la asta. Important pentru mine atunci când sunt întrebată de parteneri sau am posibilitatea să-mi aleg este să nu fie doar buni meseriași, ci și artiști.
7. Daca ai avea o super putere, care ar fi prima acțiune pe care ai lua-o?
I-aș face pe oameni mai buni și cu mai multă credință. Dar, sper că mă ocup de asta un pic, prin meseria mea.
8. Ce înseamnă curajul pentru tine? Dar, autenticitatea?
Curaj mi se pare că este să fii autentic azi, într-o lume copy-paste. Curaj este să îți asumi responsabilități pentru alți. Curaj este să încerci lucruri care poate te depășesc, să spui lucruri care se ascund, să încerci să schimbi ceva. Iar autenticitatea eu o leg foarte tare de sinceritate, de onestitate.
9. Un gând de final?
Oamenii se plâng mult astăzi, dau vina pe alții și așteaptă să fie salvați. Salvarea este în noi și în oglinda pe care ar trebui să ne-o punem în față mai des. Noi suntem cei care abandonăm primii. Niciodată nu a fost cu adevărat imposibil să construim ceva. Doar că e greu cu nimic.
** Pe Antoaneta o puteți vedea, online, în această seară în piesa "Oxygen", în “Micuta Dorothy” la Opera comică pentru copii (de azi, 4 aprilie), mâine seară de la ora 19:00, la Teatrul Bulandra (online) în "Orfeu și Euridice" de Adrian Enescu cu variațiuni pe teme de Gluck (regia Alexandru Darie).
** Photo credit: Leea Moraru