Dacă te gândești la Univers ca la o vastă mare electrică în care ești scufundat și din care ești alcătuit, a te deschide către propria ta creativitate te schimbă din ceva ce saltă la-ntâmplare pe valurile mării într-o parte a acelui ecosistem ce funcționează mai amplu, mai conștient ...
Julia Cameron, Calea Artistului
De vreo trei ani am descoperit farmecul târgurilor în care majoritatea expozanților sunt artiști și creatori români care dau dovadă de originalitate și îndrăzneală și care își fac vocea auzită dintr-o avalanșă a produselor de masă comercializate de marii retaileri.
La un astfel de târg, în decembrie 2019, am cunoscut-o pe Andreea Madlen, femeia din spatele brand-ului "Made with Joy in Transylvania" (https://www.facebook.com/madewithjoyintransylvania/). Am vorbit puțin, însă m-au impresionat autenticitatea, căldura cu care povestea despre munca ei, zâmbetul de om bun.
Dacă ar fi locuit la București, sigur aș fi găsit momentul potrivit pentru a o invita la emisiunea "Tell me your story", însă Andreea locuiește, deocamdată, în Făgăraș. Așa că a fost mai simplu să-i iau un scurt interviu în forma de mai jos.
1. Care sunt momentele importante din viața ta la care te-ai opri ca să ne spui cine ești?
Momentele importante fie ni le facem noi, fie ne sunt oferite de cei mai dragi nouă.
Din prima categorie fac parte momentele de liniște în care îmi limpezesc ideile pentru a crea ceva frumos. Momentele în care călătoresc, momentele în care mă întâlnesc cu oameni frumoși și minunați, care apreciază ceea ce fac. Pot să spun că ei îmi dau energie pentru a crea continuu.
Din a doua categorie fac parte copilașii mei frumoși, oamenii care știu să împartă cuvinte frumoase sau critici constructive deopotrivă, care mă ajută să cresc ca om, dar și ca antreprenor.
2. Cum ți-a venit ideea de a crea "Made with Joy in Transylvania"?
Arta, frumosul îmbinat cu moda au fost în vizorul meu de când mă știu. Ideea acestui brand cred că a fost, mereu, undeva în mintea mea... mi-a luat puțin timp să îmbin toate aspectele acestui concept de "Exprimă-te prin artă și poart-o", concept care creează articole vestimentare personalizate prin pictură și broderie manuală, făcute cu multă bucurie în Transilvania.
Sătulă oarecum de globalizarea chiar și vestimentară, de brand-urile pe care le vedeam purtate de fiecare a 5-a persoană oriunde privești, îmi doream să creez un concept în care lumea să exprime puțin din propria personalitate, să transmită un mesaj, să aibă șansa să își transpună ideile pe un obiect vestimentar.
3. Cum îți „hrănești” creativitatea?
Fac yoga și îmi place să călătoresc, astfel întâlnesc oameni minunați care îmi dau energie, care mă inspiră să creez mereu modele noi la care adaug continuu ceva proaspăt, ceva deosebit.
4. De unde îți iei energia?
Din îmbrățișările și pupicii copilașilor mei care sunt doi omuleți incredibil de înțelegători și cu care am o relație minunată. Îi ador pur și simplu!
Din feedback-ul oamenilor care apreciază ceea ce fac și pe care niciodată nu i-am considerat clienți. Mi se pare atât de formală această abordare, încât mă face să îmi pierd inspirația, uneori... hihi!
5. Te gândești să te muți din Făgăraș, să zicem, la București sau vei crește afacerea de acolo?
Nu mă văd stând în Făgăraș pentru totdeauna, cred că mi-ar plăcea să stau într-un oraș mai mare, dar vreau să fiu cât mai aproape de natură și munte, deocamdată. Cât despre evoluția poveștii "Made with Joy in Transylvania" ca localizare nu am nimic concret în minte, probabil ne vom reloca la Brașov, deci nu vom pleca departe de munte, de Transilvania.
6. Care sunt provocările din viața de antreprenor?
Implicare continuă. Atunci când construiești un brand, cu atât mai mult unul care implică artă, e destul de dificil să îți găsești înlocuitor / angajat / mâna dreaptă, etc., o persoană care să fie capabilă să ducă business-ul fără tine. Să îți împarți energia între business, copilași și tot ce ține de management, între familie și afacere și totuși să nu te pierzi pe parcurs nici pe tine ca om.
7. Ce înseamnă curajul pentru tine? Dar, autenticitatea?
Curajul l-am învățat târziu. Dar când am înțeles "cu ce se mănâncă", am căpătat multă încredere. Știu că sună prea pompos, în lumea de business mult prea tipicară-serioasă-calculată, dar pentru mine așa a fost. Cu toate că am știut întotdeauna ca voi avea ‘povestea mea’ numită prea serios și englezesc ‘business’. Următorul pas a fost să înțeleg că fericirea mea nu se clădește în jurul celorlalți, că nu pot mulțumi pe nimeni oricât de mult aș încerca și că e greșit să încerc asta, așa am renunțat la jobul de 8, 9, 10 ore într-un business de familie care imi era drag, dar niciodată nu era suficient... Când am înțeles că atât partea artistică din mine, pe care am moștenit-o de la mama mea, cât și partea pragmatică-antreprenorială, adânc absorbită în ADN de la tatăl meu, pot sa creeze ceva frumos și care să facă oameni fericiți, am prins curaj și mi-am zis măcar să încerc.
Încercările nu au fost ușoare și orice antreprenor știe asta, luptele au fost lungi și frustrările erau și ele la ordinea zilei. După curaj, ai nevoie de încredere, încrederea că va fi bine ... dar nu despre încredere era întrebarea, așa că conchid aici.
Hmmm, cât despre autenticitate... este un subiect delicat despre care aud vorbindu-se tot mai des în ultimul timp. Pentru unele persoane este interesant și atât, altele chiar înțeleg ce reprezintă acest termen. Pentru mine, autenticitatea înseamnă să nu te abați de la povestea ta, să nu faci compromisuri pentru niște rezultate financiare mai mari. Pe termen lung e posibil să se dovedească a fi o decizie greșită. Și ... în povestea ta să pui multă, multă, multă pasiune!
8. O întrebare la care ai vrea să răspunzi și care nu se regasește în cele de mai sus?
Sunt o persoană discretă, deci nu aș crea încă o întrebare la care să răspund tot eu ... Însă, aș putea scrie la nesfârșit despre mine ca antreprenor, despre brand, despre povestea mea :).
Pentru a afla mai multe despre ceea ce face Andreea, o puteți vizita pe Facebook (https://www.facebook.com/madewithjoyintransylvania/) sau Instagram @madewithjoyintransylvania.