„Bună ziua, doamnelor şi domnilor, bine ați venit la bord.” Am spus asta de mii de ori. Ai auzit-o şi tu de multe ori. Acum, semnificația este una aparte, pentru că te invit prin interme- diul paginilor acestei cărți într-o călătorie specială – în cockpit, în lumea aviației, dar şi în lumea ta, la serviciu sau acasă, cău- tând să o faci mai bună prin sfaturile şi informațiile pe care le găseşti aici.
Emil Dobrovolschi
Îmi amintesc și astăzi primul meu zbor ... Anul 2000: București - Zaragoza ... Fascinantă această invenție a omului: avionul! După momentul februarie 2000 am avut ocazia să zbor de multe ori, iar când am auzit că prietenii de la Editura Publica au adăugat în listă și o carte despre ceea ce se ascunde în cabina unei aeronave, am fost tare curioasă să o citesc! Așa am aflat câteva dintre tainele omului Emil Dobrovolschi care, acum câteva zile, mi-a răspuns la un mini-interviu. Am încredere că răspunsurile vă vor inspira și pe voi!
1. Care sunt trei momente importante din viața Dumneavoastră la care v-ați opri pentru a ne spune cine sunteți?
Cred ca sunt mult mai mult de trei întâmplări la care mă pot gândi!
Când am citit întrebările, prima care mi-a venit în minte, a fost atunci când am zburat prima oară, momentul acela al adevărului când vei afla în câteva clipe dacă ești cu adevărat pregătit pentru ceea ce ai visat toată viața ta. Eu, de mic copil, am visat să fiu pilot sau astronaut, mi-am urmat visul până în momentul în care am urcat într-un Zlin 142 împreună cu un instructor, cu inima cât un purice, nu de teama de zbor, cât de teama că poate ceva fiziologic, ceva ce nu știam despre mine mă putea opri să devin pilot. Nu o să uit niciodată accelerația aceea extraordinară, vibrațiile puternice ale avionului care se avânta de-a lungul pistei înierbate și apoi momentul acela miraculos al desprinderii, liniștea aceea în care avionul s-a "lăsat" pe aer: zburam!
Alte momente importante pentru mine au fost atunci când mi s-au nascut copiii, doua fete și un băiat, momente trăite de mine la intensitate maxima, emoțiile trăite de fiecare dată având câte-o poveste în spate.
Alt moment important, prilej de introspecții, a fost atunci când mi-am construit casa, căminul. Pentru o clipă, mi s-a părut că mi-am încheiat misiunea, știți cum se spune, faci un copil, plantezi un copac, faci o casă. Am avut de atunci multe alte începuturi, în mai multe planuri, profesionale sau personale. Sunt o persoană energică și nu m-am temut niciodată sa învăț lucruri noi, ceea ce m-a ajutat enorm în plan profesional, un pilot profesionist se intoarce pe bancile școlii la fiecare tip nou de avion pe care ,,îl zboară”, indiferent de experiența exprimată în mii sau zeci de mii de ore de zbor sau de vârstă.
2. Ce v-a determinat să ajungeți unde sunteți acum?
Pasiunea de a zbura am avut-o de mic copil insuflată de tatăl meu. Împreună am construit și ,,am zburat” o grămadă de avioane de jucărie care, pe măsură ce creșteam, deveneau tot mai sofisticate. Chiar și acum îmi sucesc capul după avioane când le aud trecând, mă uit să văd ce tip sunt, ce motoare au; acasă am o colecție destul de mare de cărți de aviație pe care le tot răsfoiesc fără să mă plictisesc. Cred că pentru a fi un bun profesionist îți trebuie pe lângă cunoștințe aprofundate despre domeniul tău și pasiunea de a-ți face meseria.
3. Care considerați că sunt cele mai importante realizări din viața Dumneavoastră de până acum?
Cei trei copii. Am fost și sunt foarte implicat în viața fiecăruia dintre ei, suntem o echipă!
4. Grație volumului Dark Cockpit, apărut în toamna anului trecut la Editura Publica, am avut șansa să aflăm multe secrete din cabina de pilotaj. Cum v-a venit ideea acestei cărți?
Ideea cărții scrise împreuna cu prietenul meu, Octavian Pantis, a venit în urma unor discursuri pe care le-am ținut de-a lungul anilor în fața unor audiențe străine de industria aeronautică: oameni din industria farmaceutică, oameni din bănci sau administrație, profesioniști din firme de consultanță, etc.. Am descoperit câte legături există de fapt între domeniile în care acționează profesioniști și am descoperit cât de similari sunt profesioniștii din diferite domenii, unde leadershipul, comunicarea reala și rezolvarea situațiilor de criză sunt la fel de importante ca într-un avion în zbor.
5. Cum definiți curajul?
Curajul este pentru mine acea trăsătură care face diferența dintre un lider adevărat și un șef, dintre un om dispus să își asume riscuri și unul care caută mereu zona de confort. Apoi, este curajul de a admite că ai greșit sau curajul de a crește echipa din care faci parte. Sunt instructor de mai bine de 18 ani și mi-au trecut prin mâini sute de piloți, unii dintre ei străluciți, cu potențial de a deveni mari piloți. Indiferent că a existat sau nu afinitate între noi, am recunoscut întotdeauna profesionistul și m-am exprimat și comportat în consecință, i-am dat aripi și încredere.
6. Trăim vremuri interesante, provocatoare; la ce resurse apelați pentru a vă încărca cu energie?
La familie. Ei sunt tracțiunea mea (vedeți ultimul capitol din Dark Cockpit), la ei mă întorc întotdeauna pentru a-mi încărca bateriile, ancora mea, picioarele mele de pe pământ.
7. Daca ar fi sa priviți Viața ca o călătorie, unde credeți că vă aflați, acum, pe acest drum?
Undeva la mijloc. Am ceva realizări, am avut câteva eșecuri, am învățat ce era de învățat din ele toate, rămâne acum să dau înapoi piloților tineri din experiența mea, să îmi cresc copiii drept, să mă bucur de viață alături de soția mea. Dacă viața mea ar fi o călătorie îmi place să cred că mai am cale multă de străbătut, lucruri noi de învățat, locuri noi de vizitat!
Poate că tu nu eşti pilot, dar viața ta e avionul tău, e parde- siul tău, cu care decizi în fiecare zi ce să faci. Poate că ai primit recent răspunderea unui proiect. Acesta e avionul pe care îl iei de unde este şi pe care îl duci unde trebuie, tu aflându-te tot timpul în cabina ta, la comandă.