“A great brand is not a mark burned into a product—it’s something we want to belong to.” (Bernadette Jiwa)
De când am început să lucrez pentru a-mi construi propriul brand (Innerpreneur), am citit / citesc multe scrieri de specialitate și caut oameni care știu care-i treaba cu branding-ul. Unul dintre acești oameni este Viorela Lucescu - antreprenor, marketing project manager, consultant Start Up branding și fondatoarea brandului Lia Essentials. Pe Viorela am întâlnit-o prima data la un târg de Crăciun, în decembrie 2019. Atunci, știam doar că este omul din spatele Lia Essentials. Aveam să aflu, peste câtva timp, că Viorelei îi place să se “joace” și cu povești pentru alte branduri.
În perioada 2006-2008 a locuit și în SUA unde descoperea / învăța că “produsul devine un facilitator al experienței”. Și, uite așa s-a îndrăgostit de branding și a început să-l decline în forme variate: ca brand consultant, dar mai ales prin experiența proprie ca brand owner.
Am rugat-o pe Viorela să ne împărtășească câteva lucruri de bază despre branding, aspecte pe care ar fi bine să le luăm în considerare când vrem să punem la cale un brand cu sens.
1. De ce este branding-ul atat de important?
Branding-ul este percepția celorlalți / potențialilor clienți despre businessul tău și rezultă dintr-o serie de mici gesturi și activități aliniate la setul de valori al brandului. Este emoția pe care o ofera brandul consumatorului.
Branding-ul nu se cumpără … se câștigă, se construiește, cu perseverență și multă pasiune!
Înainte de a construi un business/ brand, fiecare antreprenor ar trebui să-și stabilească un scop și o misiune bazate pe un anume set de valori.
Doar când ai un brand cu o misiune și un scop foarte bine definite, poți crea valoare și să ai un business sustenabil chiar și într-un context dificil ca cel pe care-l traversăm acum …
Brandurile care vor trece mai ușor peste criza actuală, sunt acelea care reușesc să creeze experiențe pozitive pe parcursul întregii călătorii a consumatorului (consumer journey).
2. Care sunt provocările cu care se confruntă antreprenorii care îți sunt clienți?
Una dintre provocările pe care le întâlnesc constant este menținerea COERENȚEI în branding-ul vizual & comunicare, în păstrarea unui “tone of voice” unitary. Uite câteva exemple:
Lipsa coerenței în branding-ul vizual, prin:
- folosirea de fonturi multiple în comunicare, dar de fiecare dată diferite
- nefolosirea unei singure palete de culori
Lipsa coerenței în comunicare, prin:
- “call to action”: o dată ne adresăm la persoana a 2-a singular (Descoperă, Vino, etc.), iar cu altă ocazie la persoana a 2-a plural (Vă invităm, Vă mulțumim, etc.), și asta chiar și în același document / banner.
- tonul vocii care este, o dată, cordial (Bună! Bine ați venit pe pagina mea), după care se continuă cu un ton oficial, gen: “ compania noastră a fost înființată în anul ….”
Acestea sunt câteva mici exemple din etapa de implementare, însă lipsa de coerență poate fi identificată și pe partea de strategie.
O altă provocare este implementarea branding-ului, în mod constant, pe termen lung.
Antreprenorii deseori devin foarte ocupați cu partea operațională și uită să investească resurse și în zona de branding .
3. Cum pot antreprenorii să răspundă acestor provocari ?
Păi, în primul rând să aibă un manual de brand care oferă brand guidelines pentru branding-ul vizual (toata gama grafică de care se ține seama în comunicarea vizuală: fonturi, paletă de culori, griduri, sloganuri etc.)
Următoarea recomandare este să-și construiască / saă contracteze un specialist care să le livreze un brand plan.
Este foarte important să pornească cu o analiză, o strategie și o referință de execuție pe partea de branding. Dacă o mare parte dintre ei își întocmesc un business plan sau financial plan , prea puțini acordă atentie și unui pland de branding.
4. Viorela, cum vezi tu un proces de branding autentic?
În mod cert, procesul este cu atât mai autentic cu cât valorile brandului sunt aliniate cu valorile fondatorului afacerii.
Branding-ul este un proces dinamic, permanent, de curtare și ‘dating cu audiența-target.
Este cumulul de mici gesturi și activități care construiesc o imagine de produs / serviciu dezirabil.
Branding-ul stă la baza poveștii de dragoste dintre client și produsul / serviciul oferit.
UN BRAND AUTENTIC SE CONSTRUIEȘTE CU ATENȚIA CONSTANTĂ PE "CONSUMER JOURNEY"!
De aceea, este foarte important ca, încă de la început, să ne punem în "papucii" consumatorului în experiența lui cu brandul, să identificăm acele puncta fine în care brandul poate crește experiența și o poate transforma într-una pozitivă.
Pentru a obține un brand autentic, le recomand clientilor mei parcurgerea următorilor pași:
1. DEFINIREA OBIECTIVELOR
2. VIZIUNEA, MISIUNEA, VALORILE
3. CONSTRUCTIA IDENTITĂȚII VIZUALE / IMAGINEA TANGIBILĂ
4. COMUNICAREA / CREAREA POVEȘTII DIN SPATELE BRANDULUI
Să nu uităm că un branding reușit duce la loializarea clienților care cumpără, te recomandă, te reprezintă, îți adoptă povestea.
Daca experiența de brand este mai mare sau cel puțin pe masura așteptărilor, atunci clientul este satisfăcut de produs / serviciu și se va transforma într-un consumator loial. Dar, despre loializare poate vorbim cu altă ocazie!
Dacă doriți să aflați mai multe despre branding, o puteți contacta, cu încredere, pe Viorela, un om luminos si deschis!